Dont Look Up – Parodi Realiti Politik Dan Media Sosial [Review]

Admin telah menonton trailer filem Dont Look Up beberapa minggu lalu dan admin berminat dengan ideanya. Kini ia telah mula ditayangkan di Netflix dan admin akhirnya dapat menontonnya serta memberi pendapat admin mengenainya.

Dont Look Up

Dont Look Up – Parodi Realiti Politik Dan Media Sosial [Review]

Dont Look Up mengisahkan Dr. Randall Mindy, seorang Professor astronomi di sebuah universiti di Michigan. Pelajar PhD beliau, Kate Dibiasky telah menemui sebuah astroid bersaiz sehingga 9km lebar dan apabila mereka membuat pengiraan, ia didapati menuju tepat ke bumi dan mereka mempunyai lebih 6 bulan untuk mengembil tindakan.

Menyedari astroid ini pasti akan menamatkan riwayat manusia di bumi apabila ia menghentam bumi, kedua-dua mereka berusaha untuk menyedarkan Presiden Amerika dan masyarakat untuk mengambil tindakan sebelum terlambat.

Filem ini adalah sebuah filem parodi mengenai bagaimana budaya dungu, korporat tidak beretika, kronism dan politik memberi kesan kepada keputusan dan tindakan dunia kepada ancaman kepada manusia. Ia merupakan sebuah komedi gelap yang berasaskan realiti.

Tontonlah filem ini di Netflix untuk mengetahui kesudahan filem ini.

Dont Look Up

Review

30 minit pertama admin menonton filem ini, admin dapati ia amatlah mengarut hingga tak masuk akal. Namun, jika mengenang kembali pengalaman admin membaca mengenai orang-orang politik, segalanya tiba-tiba masuk akal.

Filem ini berkenaan budaya sosial, politik, media dan korporat di Amerika, jadi jika anda mengikuti sedikit sebanyak mengenai Amerika, terutamanya dalam bidang-bidang tersebut, ia akan membantu pemahaman anda mengenai filem ini dan di mana lawak parodinya. Walaubagaimanapun, jika anda tidak mengetahui tentang budaya Amerika pun, anda masih boleh relate dengan budaya politik dan media sosial di Malaysia.

Dont Look Up

Oleh sebab format filem ini sebegitu, ia bukan untuk semua dan tidak semua akan rasa filem ini kelakar. Lawak jenakanya kebanyakannya tersirat dan penonton perlu memahami budaya masyarakat US dan politik semasa untuk benar-benar memahami mesej yang hendak disampaikan.

Apa yang menarik mengenai filem ini, ia dibintangi banyak pelakon-pelakon A-list termasuk Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Jeniffer Lawrence, Cate Blanchet, Timothée Chalamet, Ariana Grande dan banyak lagi. Masing-masing membawa watak mereka dengan baik, terutamanya Meryl Streep yang membawa watak presiden wanita ala Donald Trump.

Dont Look Up

Jalan ceritanya juga menarik dan relatable kepada penonton dengan syarat mereka gemar mengikuti perkembangan politik, media sosial dan isu semasa di dalam dan luar negara. Hingga ke akhir admin tertanya-tanya adakah ia akan berakhir dengan pengakhiran yang baik atau tidak. Memang dramatik pengakhirannya.

Akhir kata, filem Dont Look Up memang sebuah filem yang akan digemari oleh penonton dengan ciri-ciri yang disebut di atas. Ia memang meluahkan banyak perkara mengenai masyarakat yang terbuku di hati orang-orang yang rasional. Admin benar-benar enjoy menonton filem ini, tetapi admin rasakan ia bukan untuk semua orang.

Positif vs Negatif

Positif

  • Parodinya memang kena dengan apa yang berlaku dalam masyarakat Amerika.
  • Lakonan mantap para pelakon yang terdiri dari ramai pelakon A-list
  • Jalan cerita yang agak mendebarkan

Negatif

  • Bukan untuk semua orang. Penonton perlu berminat dengan politik, isu semasa, masyarakat dan media sosial

Dont Look Up

Penilaian

Jalan cerita – 8/10

Lakonan/Rekaan watak-watak – 9/10

Nilai hiburan – 8/10

CGI/Kesan Khas/Rekaan set – 8/10

IMDB

About iMyn

Seorang peminat tegar filem Sci-Fi, Aksi, Thriller dan Epik Sejarah. Tidak tahan kepada lakonan yang lemah atau tidak realistik. Percaya bahawa untuk mengelak cetak rompak, filem harus ditonton di wayang.
View all posts by iMyn →

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *