GI JOE Retaliation [Review]

GI JOE Retaliation merupakan filem sekuel GI JOE ini sudah pastinya merupakan salah satu filem yang dinanti-nantikan bagi tahun 2013. Filem aksi ini mengambil tempat sejurus selepas filem pertama di mana seperti kita semua sedia maklum Cobra Comander & Destro  kini berada dalam tahanan tetapi dalam masa sama Zartan telah menyamar sebagai Presiden Amerika Syarikat.

GI Joe Retaliation

GI JOE Retaliation

Dalam filem ini pihak GI JOE telah dianaiya dan dituduh sebagai musuh sebenar kepada Amerika Syarikat oleh Zartan yang berjaya menyamar sebagai presiden Amerika Syarikat dan mengakibatkan keseluruhan unit GI JOE diserang sehingga mengakibatkan ramai anggotanya terbunuh termasuk Duke (Channing Tatum). Ini membuatkan anggota yang terselamat terpaksa mengambil tindakan sendiri dan mendapatkan pertolongan Jeneral Joe Colton (Bruce Willis) yang telah bersara dan juga merupakan individu yang bertanggungjawab menubuhkan GI JOE .

Apa yang menarik dalam filem ini adalah watak Storm Shadow (Byung-hun Lee) telah bekerjasama dalam menewaskan cobra dalam usaha mereka mengawal dunia dengan senjata canggih mereka yang digelar Zeus.

LAKONAN

Filem kali ini banyak memaparkan watak –watak  baru seperti Flint, Roadblock, Lady Jaye, Jinx, Jen.Colton dan fire fly. Tumpuan utama filem kali ini nampaknya lebih berkisar kepada Roadblock (Dwayne Johnson),Lady Jaye (Adrianne Palicki) dan Flint (D.J. Cotrona) sebagai watak utama. Secara peribadinya saya lebih suka jika watak-watak dari filem pertama seperti Scarlett, Breaker dan Heavy duty turut dikekalkan. Namun apa yang mendukacitakan sedikit watak Cobra Comander tidak berapa diberikan penekanan dimana penampilan beliau agak terhad.

GI Joe Retaliation

AKSI

Memandangkan ini adalah filem aksi maka aksi yang sudah pasti menjadi tumpuan di dalam filem ini adalah adengan dimana Snake Eyes dan Jinx cuba menculik Storm Shadow dari kawasan pergunungan.

PRODUKSI

Dari segi produksi nampaknya kita boleh nampak banyak perubahan dimana bagi filem kali ini pihak produksi cuba mencipta peralatan dan senjata-senjata yang menyamai dengan filem kartun yang ditayang pada tahun 80an berbeza dengan filem pertama dimana kenderaan tentera yang digunakan tidak menyerupai langsung seperti dalam kartun. Kali ini anda akan dapat perhatikan kereta kebal dan helicopter yang digunakan kelihatan seperti versi dalam kartun asal. Baju yang dipakai oleh Storm Shadow juga telah diperbaharui dan tidak lagi kelihatan seperti jubah baju mandi yang banyak mendapat kritikan peminat sebelum ini.

KESIMPULAN

GI JOE Retaliation kali ini nampaknya telah mendengar teguran dan juga kritikan dari peminat akan filem sebelumnya dengan menambah baik dari segi produksi. Namun begitu berkenaan jalan cerita dan mutu lakonan bagi saya G.I. JOE The Rise of Cobra adalah lebih baik. Walaubagaimana pun filem ini masih boleh dikatakan bagus dan sudah pasti berbaloi untuk anda menontonnya di pawagam.

IMDB

LAKONAN                 6/10
AKSI                             7/10
PRODUKSI                  7/10
KESELURUHAN       6/10

, , ,

About Sheyzal

Seorang peminat filem tegar yang gemar menonton wayang pada masa lapang. Boleh menonton filem dari mana-mana genre dengan hati terbuka.
View all posts by Sheyzal →

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *