The Falcon and The Winter Soldier – Kesinambungan Avengers: Endgame [Review]

The Falcon and The Winter Soldier telah ditayangkan di Disney+ Hotstar untuk beberapa minggu, namun admin baru sahaja dapat menonton siri ini sejujurnya kerana admin tidak berapa minat untuk menontonnya. Akhirnya admin memaksa diri menontonnya dan berikut adalah pendapat admin mengenainya.

Winter Soldier

The Falcon and The Winter Soldier – Kesinambungan Avengers: Endgame [Review]

The Falcon and The Winter Soldier berlangsung selepas Avengers: Endgame dimana pasukan Avengers berjaya menterbalikan perbuatan Thanos menghilangkan separuh penduduk cakrawala menggunaan Infinity Gauntlet dan Infinity Stones. The Falcon yang dipertanggungjawabkan dengan perisai Captain America dalam dilema mengenai apa yang patut beliau lakukan dengan perisai tersebut.

Winter Soldier
(L-R): Zemo (Daniel Brühl), Falcon/Sam Wilson (Anthony Mackie) dan Winter Soldier/Bucky Barnes (Sebastian Stan) dalam THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER Marvel Studios’ secara ekslusif di Disney+ Hotstar. Gambar hakcipta Marvel Studios. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Pada masa yang sama, The Winter Soldier atau nama sebenarnya Bucky Barnes bergelut dengan kisah silamnya di mana beliau telah membunuh ramai orang semasa berada di bawah pengaruh Hyrda dahulu. Kini beliau teleh sedar dan ingin memperbetulkan kesilapannya.

Sementara itu sekumpulan pemuda-pemudi dengan gelaran The Flag Smashers berjuang menentang The Global Repatriation Council (GRC) yang merupakan badan yang bertanggungjawab menempatkan semula mereka yang muncul kembali setelah hilang akibat tindakan Thanos dahulu.

Untuk mengetahui apa yang berlaku, tontonlah siri ini di Disney+ Hotstar.

Review

Secara keseluruhannya, siri The Falcon and The Winter Soldier ini admin boleh kategorikannya sebagai OK sahaja. Ia mempunyai elemen-elemen aksi yang mempunyai gaya yang sama dengan filem-filem Marvel yang lain. Namun apa yang berbeza dalam siri TV ini adalah ia juga membawa atau membincangkan isu-isu semasa di Amerika, sebagai contoh penghargaan sumbangan kaum kulit hitam dalam pertahanan negara Amerika dan diskriminasi kaum kulit hitam dalam kehidupan seharian.

Siri ini mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh “persaraan” Captain America yang telah pulang ke zaman silam dalam Avengers: Endgame dan sejujurnya keseluruhan siri ini adalah berkenaan topik tersebut. Setelah selesai menonton keseluruhan siri ini, penonton akan mengetahui siapakah pengganti kepada Captain America dan tidak mustahil beliau akan muncul dalam filem-filem atau siri TV Marvels yang lain.

Admin menonton siri ini dalam 4K Dolby Vision dan admin boleh jamin, memang berbaloi mempunyai TV yang menyokong piawai ini. Kualiti visualnya memang jauh mengatasi TV atau monitor biasa dan sukar untuk admin gambarkan melainkan anda menontonnya sendiri. Walaubagaimanapun admin tidak mempunyai sistem home theatre, jadi admin tidak boleh komen banyak mengenai kesan bunyi dalam filem ini.

Sebagai kesimpulan, walaupun dalam siri The Falcon and The Winter Soldier 6 episod ini para protagonis mempunyai satu misi utama yang perlu diselesaikan, siri ini penuh dengan kisah latarbelakang dan “job tepi” yang dilalui watak-wataknya. Ia membuatkan penonton berasa seperti menonton 3-4 siri TV sekaligus. Dengan kata lain, kandungan setiap episod padat dan banyak kisah-kisah sampingan. Sebagai peminat filem-filem Marvel, siri ini penting kerana admin merasakan ia mempunyai peranan dalam jalan cerita Marvel Cinematic Universe Phase 4.

Winter Soldier

Positif vs Negatif

Positif

  • Penuh aksi yang mendebarkan
  • Jalan cerita yang menarik dan berisi.
  • Kualiti visual dan audio yang terbaik.

Negatif

  • Jika anda tidak berminat berkenaan isu sosial semasa di Amerika, anda mungkin sedikit stress kerana sebahagian besar siri ini ditujukan untuk tujuan itu.

Winter Soldier

Penilaian

Jalan cerita – 7/10

Lakonan/Rekaan watak-watak – 8/10

Nilai hiburan – 8/10

CGI/Kesan Khas/Rekaan set – 9/10

Marvel Studios

About iMyn

Seorang peminat tegar filem Sci-Fi, Aksi, Thriller dan Epik Sejarah. Tidak tahan kepada lakonan yang lemah atau tidak realistik. Percaya bahawa untuk mengelak cetak rompak, filem harus ditonton di wayang.
View all posts by iMyn →

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *