Fast & Furious 9 – Penuh Aksi Dan Menghiburkan [Review]

Umum memang mengetahui bahawa filem Fast & Furious 9 telah ditangguhkan sejak pandemik Covid 19. Kini filem yang ditunggu-tunggu ini telah mula ditayangkan dan admin akan berkongsi pendapat admin mengenainya di sini.

Fast & Furious 9

Fast & Furious 9 – Penuh Aksi Dan Menghiburkan [Review]

Dalam Fast & Furious 9, Dom dan Letto serta anak Dom bernama Brian hidup secara aman di sebuah ladang. Tidak lama kemudian, Roman, Tej dan Ramsy membawa berita buruk dan tugasan baru di mana pesawat yang membawa Mr Nobody dan sebuah alat berteknologi tinggi telah diserang agent pengkhianat. Pesawat itu juga telah menempatkan Cypher yang telah ditangkap.

Dom yang pada mulanya enggan, terus menyertai pasukannya setelah mengetahui adiknya merupakan agen pengkhianat itu. Apakah agendanya? Tonton filem ini di pawagam untuk mengetahui kesudahannya.

Review

Pandangan pertama admin mengenai filem ini ialah ia tidak membuang masa dan terus memulakan kisahnya. Filem ini akhirnya menceritakan asal usul keluarga Torreto dan bagaimana adik beradik Dom dan Jakob Torreto berada di tempat mereka sekarang.

 

Sejujurnya, admin rasakan penyertaan watak Jakob Torreto dalam filem ini adalah secara ad-hoc, namun jalan ceritanya berjaya membentangkan alasan-alasan yang “boleh diterima” mengenai kemunculannya dan juga kemunculan semula Han dalam francais ini.

Fast & Furious 9

Selain menghidangkan jalan cerita yang menarik dan mendebarkan, filem ini juga penuh aksi dan menghiburkan. Tetapi, seperti filem-filem sebelumnya, babak-babak aksi yang dipaparkan juga “mengsampah-sarapkan” hukum fizik dengan gerak-geri yang tidak masuk akal. Apa pun, admin pasti penonton akan terhibur dengan filem ini.

Secara keseluruhan filem ini mempunyai tema “family” yang sangat kuat dan admin pasti akan ada banyak meme mengenai tema “family” ini di media sosial sebagai parodi kepada filem ini.

Fast & Furious 9

Admin pasti anda akan terhibur menonton Fast & Furious 9 kerana ia antara filem yang terbaik dalam francais filem Fast & Furious. Kalau ada duit lebih, silalah tonton di pawagam IMAX.

Jangan lupa menonton babak pasca kredit kerana admin merasakan ia ingin memberitahu bahawa watak Han mungkin akan memasuki francais Hobbs & Shaw.

Positif vs Negatif

Positif

  • Jalan cerita yang menarik dan menceritakan asal usul Toretto
  • Aksi yang mendebarkan serta lawak-jenaka yang menghiburkan
  • Kesan CGI yang bermutu tinggi.

Negatif

  • Agaknya pengarah Justin Lin bencikan hukum fizik?

Penilaian

Jalan cerita – 7/10

Lakonan/Rekaan watak-watak – 9/10

Nilai hiburan – 10/10

CGI/Kesan Khas/Rekaan set –9/10

IMDB

About iMyn

Seorang peminat tegar filem Sci-Fi, Aksi, Thriller dan Epik Sejarah. Tidak tahan kepada lakonan yang lemah atau tidak realistik. Percaya bahawa untuk mengelak cetak rompak, filem harus ditonton di wayang.
View all posts by iMyn →

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *